En blogg från Högskolan i Borås
Här bloggar Högskolan i Borås studenter från världens alla hörn. Några är utbytesstudenter, några göra sina uppsatser och ex-jobb och några gör praktik utomlands. Följ dem under deras resor och läs om deras möten med nya människor och nya kulturer.

2016-03-22

SUMMERING 1a månaden

Hannah här som skriver.

Nu har vi snart varit här i en månad. Vi har haft fullt upp med praktik och växlat med avslappnande sol och promenader längst vattnet. Det är verkligen vackert här i Tarragona.
Imorgon ska vi besöka något slags event inne i gamla stan där tysta utklädda Romare marscherar för "Semana Santa", vilket vi tror är detsamma som påsk här. Påsk i Tarragona är tydligen något väldigt magnifikt och speciellt här där hela stadens invånare kommer för att titta.

Vi har fått någon slags knasig stämpel på sjukhuset vi praktiserade på som de två svenska (långa & söta) studenterna som äter mat klockan 13:00/14:00. De äter verkligen annorlunda här! När vi vill ha lunch äter de en croissant eller liknande och sväljer ner med en sötad kaffe. När vi sedan tackar nej till bröd och bakverk kollar de ännu konstigare på oss, "men varför inte det är ju så gott" och då svarar vi skämtsamt i stil med: Jo men vi gillar inte diabetes. Middagstiden för spanjorerna är inte förrän 21:00-22:00. Man märker verkligen skillnader i kulturen. Exempelvis har de en mycket avslappnad inställning gällande det mesta, "mañana mañana" och pratar varmt med främlingar, vilket är skillnad i Sverige.

Innan vi påbörjar praktiken på Juan XXIII här i Tarragona så har vi enormt mycket tentapluggande framför oss, men vi klagar inte för det underlättar när solen skiner, det är varmt och skönt som svensk sommar.

Jag fick upplevelsen av att agera patient en dag, då jag vaknade upp med röda och kliande ögon. Senare på praktiken tar min handledare mig till akuten där läkaren gör en snabb anamnes och skriver ut antihistaminer och kortison och VIPS! Så vart jag bättre. Helt annat tänk gällande antibiotika finns det också och MRSA ska vi inte gå in på, vi fick oss en känga när vi försökte förklara hur farligt det var, haha!
I veckan fick jag dessutom följa med i "ambulansen". Det var en patient som hade hoppat från 5e våning och spräckte skallbenet. I Spanien så är det "tekniker" som kör ambulansen och tar hand om patienterna och det var alltså inte där jag följde med. Det är enbart i vissa fall som ytterligare en läkare och sjuksköterska behöver rycka ut (i vanlig bil) och det var det jag fick följa med på. Teknikerna får bara ge O2 och göra HLR/SHLR, inga läkemedel får ges. Sjuksköterskor har inte heller några Generella Ordinationer som vi har i Sverige och när en patient behöver paracetamol eller syrgas måste en läkare först ordinera detta.

Tyvärr överlevde inte patienten och det var fruktansvärt att se, men det var lärorikt att uppleva.
Något bra som vi fick vara med om under vårdcentralspraktiken (Consulta) var att det fanns en ansvarig sjuksköterska som regelbundet besökte skolor runt om i staden och föreläste om kost och kostcykeln. Det var jätteroligt att vara med på, tyvärr pratar de katalanska, vilket vi inte förstår men det var ändå väldigt kul.

I lördags var en buss full med Erasemus-studenter, exklusive mig och Ellen, med om en fruktansvärd olycka utanför Tarragona. 13 personer förlorade livet och vi är så tacksamma för att vi inte följde med samtidigt som vi lider med de drabbade och deras familjer och anhöriga. Vi blev kontaktade av högskolan i Tarragona och i Borås för att bekräfta att vi inte var bland de drabbade och först då insåg jag (vi) hur pass allvarligt det faktiskt var. 

Publicerar lite blandade bilder.
Anjovisfyllda oliver med musslor, vi trodde vi skulle få några goda marinerade musslor.... Inte gott

No comments:

Post a Comment